Bir otomobilde titreme yaptığında sürüş konforunu düşürür. Araçlardaki titreme ciddi sorunlarında habercisi olabilir. Bir aracın ne zaman ve nasıl titreme yaptığı titreme kaynağı ile alakalıdır. Bu kaynakları kısaca özetlemek istedik.
Aracımın titreme yapmasının sebebi nedir?
Aracınız çeşitli durumlarda titreme yapabilir. Bu gayet normal ve genellikle karşılan bir durumdur. Aracın titreme yaptığı her durum problem belirtisi değildir. Aracınıza LPG takıldıktan sonra, yüksek hızda ve rölantideyken titreme yapabilir.
Yüksek hızlarda titreme
Eğer ki aracınız 100-120 km/h gibi hızlarda titreme yapıyorsa rot ayarlarında problem olabilir, kontrol edilme vakti gelmiş olabilir. Ön takımlarda rotiller veya rot kollarında bir problem varsa araba titreme yapacaktır. Diğer yandan lastik durumu da bu hızlarda titremelere sebep olabilir. Sıfır aldığınız lastiklerinizde bile bazen bozulma ve aşınmalar olabilir.
Yeni bir lastik alıyorsanız lastikleri araca taktırmadan önce mutlaka hem yanlara doğru hem aşağı ve yukarı doğru kusursuz, salınım yapmadan döndüğünden emin olun. Eğer lastikleriniz yeni ise balans ayarının yapılması da eğer sorun lastiklerden kaynaklanıyor ise bunun önüne geçecektir. Ayrıca jantlarınızın da yamulması sebebi ile de araç yüksek hızlarda titreme yapabilir.
Balans ayarı nedir?
Tekerlek çember yapısını alırken etrafında belirli yerlerde ağırlık farkları oluşmaktadır. Bu durum tekerleklerde dengesiz bir dönüşe sebebiyet vermektedir. Balans ayarı yapılırken bu ağırlıkların tam tersi yönlerine küçük ağırlıklar takılarak denge sağlanır. Bu dengesizliklerin oluştuğu yerler genelde topuk denilen, kaplamanın birleştiği noktalardır.
Normal hızlarda titreme
Daha düşük hızlarda aracın titremesi durumu sürtünme probleminin işaretçisidir. Fren rotoru, lastikler ve en kötüsü motor kaynaklı olabilir. Kısa sürede oluşmaz uzun vadelerde kendini gösterir. Aksta da bir dengesizlik olabilir. Aracın motoru kontrol ettirilmelidir. Fren rotorundaki bir sorunda aynı şekilde titremelere sebep olacaktır. Aracın çalışırken ihtiyaç duyduğu ateşleme veya hava yetersiz olabilir.
Rölantide titreme
Aracın çalıştırıldıktan sonra vitese geçmeden bulunduğu duruma rölanti adı verilir. Araç kendini 1000 devirde tutarak motorun durmasına engel olur. Bu sistem oldukça kompleks olduğu için bazı durumlarda arıza verebilir. Rölanti olan aracın bir süre sonra titreyerek devam ettikten sonra stop etmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Aracın yakıtı doğru şekilde yakamaması da ateşleme sorunlarına sebep olacağı için rölanti sırasında titreme olabilir. Motor parçalarını kontrol edin gevşeyen parça varsa sıkın. Araçların genel bakım zamanlarına dikkat edilmeli aksatılmadan yapılmasına özen gösterilmelidir.
Titreme sorununda LPG’nin yeri
LPG’li araçlarda titreme sebepleri motor ve/veya hortumlarda oluşan aşınma, LPG sisteminin yanlış uygulanmış olması, aracın LPG’ye uyum sağlayamamış olması şeklindedir. LPG sistemini uygulayan ustaya götürmenizde fayda var.
Fren ile oluşan titreme sorunları
Eğer fren yapıldığında titremeler oluyorsa bu durum fren diskinin yamukluğundan kaynaklanıyor olabilir. Fren disklerinin dümdüz ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olması gerekir. Bir süre kullanıldıktan sonra bu özelliklerini kaybedebilir ve yamulabilirler. Eğer disklerinizin ömrü henüz bitmedi ise torna ile düzeltilip kullanılmaya devam edilebilir.